تحولات منطقه

عصمت اللهی گفت: رویکرد کنونی آمریکا در افغانستان و منطقه استراتژی خلق بحران و باتلاق سازی است و این موضوع را مدیریت می کند.

خلق بحران و باتلاق سازی؛ استراتژی کثیف آمریکا در افغانستان
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

دکتر محمد هاشم عصمت اللهی، مشاور رئیس جمهور سابق افغانستان در گفتگو با خبرنگار قدس در ارتباط با پیشروی های چند روز اخیر طالبان و ارزیابی اوضاع کنونی افغانستان گفت: تحولات افغانستان طی روزهای اخیر شتابی جدی گرفته و در مدتی کوتاه تحولات بزرگی در شهرها و ولسوالی ها و حتی ولایات رقم خورده است.

عصمت اللهی افزود: این تحولات نشان می دهد که با اقدامات اطلاعاتی و استخباراتی همراه است؛ منظور از اطلاعات این است که بسیاری از مناطق مانند هرات، غزنی و... بدون جنگ و درگیری و مقاومت تسلیم می شوند، این نشان می دهد که در پس ماجرا یک مدیریت اطلاعاتی و استخباراتی وجود دارد. این تحولات بالاتر از عرضه و توان طالبان است و اطلاعات آمریکا و برخی دیگر از کشورها پشت این تحولات وجود دارد.

مشاور رئیس جمهور سابق افغانستان ادامه داد: همچنین از لحاظ روانی این تحولات مدیریت شده و جنگ روانی به شدت به نفع طالبان در جریان است و به این ترتیب، اعتقاد ما براین است که در رأس همه تحولات آمریکا قرار دارد؛ گرچه در ظاهر طالبان پیشروی می کند، اما به معنای دقیق کلمه نیروهای "سیا" و عوامل آمریکا پشت آن هستند، براین اساس طالبان یک جریان مستقل ضد آمریکایی نیست، بلکه همسو با آن عمل می کند و تحولات جدید نتیجه دو سال گفتگوی آنها با آمریکایی هاست.

وی گفت: اینکه آمریکا در افغانستان دقیقا به دنبال چیست را کسی نمی داند، اما می توانیم بگوئیم که راهبرد این کشور طی بیست سال حضور در افغانستان راهبرد ایجاد ناامنی و خلق بحران بوده و طی این مدت به دنبال این بوده که آینده منطقه، مناسبات و موقعیت جغرافیایی آن را طوری رقم بزند که منطقه مستاصل شود؛ بنابراین استراتژی خلق بحران را در دستور کار داشته و اکنون نیز به دنبال تبدیل کردن افغانستان به باتلاق به کمک طالبان است تا کشورهای منطقه به آن نزدیک نشوند یا اگر نزدیک شدند در این باتلاق گیر کنند؛ بنابراین بدترین و کثیف ترین استراتژی را آمریکا در دستور کار قرار داده و فکر می کنم که طالبان در ادامه استراتژی کلان آمریکایی، برای باتلاق سازی افغانستان آماده می شوند.

عصمت اللهی در مورد گزارش های مربوط به تلاش آمریکا برای کودتای خاموش علیه دولت افغانستان توضیح داد: دولت اشرف غنی، دولتی آمریکایی و برآمده از کنفرانس "بن" است و اپوزیسیون آمریکا نیست؛ اما آمریکایی ها اکنون طالبان را بر دولت افغانستان ترجیح داده اند و آنها را دوباره احیا کردند و طی دو سال با بایکوت کردن دولت افغانستان و مذاکره با طالبان آنها را در کانون توجه قرار دادند؛ بنابراین آمریکا در یک بازی دوگانه، هم دولت اشرف غنی را در دست خود گرفته که هر لحظه بخواهد باید قدرت را تحویل دهد و هم فرمان طالبان را بدست دارد.

مشاور رئیس جمهور سابق افغانستان افزود: آمریکا با طالبان توافق کرد که دولت 5000 زندانی طالب را آزاد کند و اشرف غنی این کار را کرد؛ به این ترتیب دولت اشرف غنی و طالبان بخشی از یک سناریوی آمریکایی هستند و آنچه که مهم است اینکه رویکرد کنونی آمریکا در افغانستان و منطقه استراتژی خلق بحران و باتلاق سازی است و این موضوع را مدیریت می کند.

وی در پاسخ به این سوآل که پیش بینی شما در مورد سقوط کابل چیست تصریح کرد: قرائن نشان می دهد همانطور که ولایت های مختلف به نفع طالبان سقوط کرد، دلیلی نداریم که کابل سقوط نکند؛ گرچه کابل را ارتش، پلیس و نیروهای امنیتی افغانستان در اختیار دارند، اما فرمانده این نیروها آمریکایی ها هستند و آنها کثیف ترین عملکرد را در افغانستان داشته اند و برهمین اساس سقوط کابل دور از دسترس نیست.

عصمت اللهی در پایان در ارتباط با دلیل تحرکات اخیر آمریکا و انگلیس برای خارج کردن دیپلمات های خود از افغانستان توضیح داد: خروج این دیپلمات ها از افغانستان، یک پیام دارد و آن اینکه در آینده ای نزدیک وضعیت از کنترل طالبان هم خارج خواهد شد و شاید طالبان آن تضمین لازم برای حفظ امنیت دیپلمات ها را نتواند تأمین کند. من فکر می کنم که در کنار این تحولات افغانستان، صدای پای داعش نیز شنیده می شود و شاید برنامه بعدی آمریکا پس از تحولات طالبان، وارد کردن داعش به افغانستان باشد و با آمدن داعش، افغانستان دچار پیچیده ترین بحران تاریخ خود خواهد شد؛ بنابراین با آمدن طالبان نه فقط ثباتی در افغانستان ایجاد نخواهد شد که داعش نیز وارد صحنه خواهد شد و اوضاع افغانستان را بدتر و بدتر خواهد کرد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.